Zaloguj się | Załóż konto
Slide 1 jFlow Plus
Wykłady z okulistyki
Program edukacyjny
czytaj więcej
  • Prof. dr hab. n. med. Marta Misiuk-Hojło

    Prof. dr hab. n. med. Marta Misiuk-Hojło

    Współczesne metody neuroprotekcji w jaskrze

  • Mgr Michalina Kątowska Klinika Okulistyczna Optegra

    Mgr Michalina Kątowska Klinika Okulistyczna Optegra

    Chirurgia Refrakcyjna V. Łączenie procedur chirurgii refrakcyjnej w korekcji anizometropii

  • Prof. Andrzej Grzybowski

    Prof. Andrzej Grzybowski

    Sztuczna Inteligencja w okulistyce 2023


1. Leczenie skojarzone podczas witrektomii może zapobiec zapaleniu wnętrza gałki ocznej

Ostatnie badania prospektywne pokazują, że przepłukanie roztworem Povidone Iodine, sklerotomia z nacięciem kąta przesączania i perfuzja komory ciała szklistego płynem infuzyjnym mogą zapobiec zakażeniu bakteryjnemu ciała szklistego podczas witrektomii 25- G. Ten rodzaj witrektomii został wprowadzony na świecie kilka lat temu i różni się od „klasycznej” połowę mniejszym cięciem niż to znane dotychczas. Cięcia te nie wymagają odcinania spojówki od rąbka rogówki ani zakładania szwów, zabieg oraz gojenie po nim trwają krócej. Badacze przeanalizowali historie choroby 4347 oczu poddanych wcześniej witrektomii z zastosowaniem systemu 25-G. 2801 oczu zostało przepłukanych płynem do infuzji, natomiast 1546 oczu 1,25% roztworem Povidone Iodine. Badanie kultur bakteryjnych wykonano w 103 oczach przepłukanych roztworem infuzyjnym i 155  przepłukanych roztworem Povidone Iodine. Częstość skażenia bakteryjnego w obu grupach nie różniła się znacząco. Jednakże częstość zakażenia powierzchni gałki ocznej w płynie zebranym po irygacji i szklistki pobranej po nacięciu kąta przesączania w trakcie witrektomii były niższe w oczach zabezpieczonych roztworem Povidone Iodine niż w grupie poddanej irygacji płynem do infuzji. W żadnej z grup nie odnotowano zapalenia wnętrza gałki ocznej.

Ocular Surgery News

www.osnsupersite.com

 

 

2. Zapobieganie zaćmie

Naukowcy z Anglii odkryli, że dodanie histydyny do diety łososi hodowlanych zatrzymuje tworzenie się zaćmy.

 

We wczesnych latach 90. ubiegłego wieku z obawy przed chorobą szalonych krów pożywienie zawierające krew zostało usunięte z diety łososi hodowlanych. Spowodowało to ogromny wzrost występowania zaćmy, który spowodował straty ekonomiczne  i problemy w opiece nad rybami. Grupa badaczy zidentyfikowała składnik pożywienia – histydynę (obecną w dużych ilościach w pożywieniu zawierającym krew), której brakowało po modyfikacji diety. Zauważono, że dodawanie histydyny do diety łososi zapobiegało rozwojowi zaćmy.

 

Produkcja łososi na świecie jest warta 11 miliardów dolarów, a Norwegia jest ich największym dostawcą. Eksport ryb zajmuje w Norwegii trzecie miejsce po ropie i metalach. Wyniki przeprowadzonych badań będą miały bardzo duży wpływ na ogólnoświatową hodowlę łososi, a zawartość histydyny w diecie hodowlanych łososi już wzrosła, co jest bezpośrednim rezultatem przeprowadzonych badań.

American Journal of Physiology – Regulatory, Integrative and Comparative Physiology

http://ajpregu.physiology.org/

 

 

» Konferencje

» Polecamy

Numer bieżący | Opinie ekspertów | Forum kliniczne | Numery archiwalne | Ośrodki okulistyczne w Polsce | Redakcja | Prenumerata | Nowe książki okulistyczne | Konferencje okulistyczne | Książki okulistyczne | Czytelnia | Polityka prywatności | Polityka plików cookies | Księgarnia Górnicki Wydawnictwo Medyczne | Temat miesiąca | Newsletter | RODO w służbie zdrowia | Regulamin publikacji artykułów | Panel Recenzenta